Калоян Стайков: Към момента най-сигурните източници изглеждат доставчиците на втечнен газ
Секция: Анализи
10 Август 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Стайков: Към момента най-сигурните източници изглеждат доставчиците на втечнен газ

/КРОСС/  В предаването „Още от деня" по БНТ Калоян Стайков, каза че към момента има възможности за доставки на природен газ, които нито са изпуснати, нито е толкова отчайващо положението, колкото го изкарват някои. „Тези възможности са под условие, че служебното правителство направи допълнителни стъпки за осигуряване на допълнителни доставки."

Към момента най-сигурните източници изглеждат доставчиците на втечнен газ, които внасят газ за Европа. Те лека-полека започват да заместват доставчиците от "Газпром". Има възможност и за доставки на тръбен газ от Норвегия, заяви Стайков.

Ако "Газпром" спре изцяло природния газ за Европа, ситуацията става друга и прочитът на ситуацията ще е друг, уточни той.

Европа загуби доста време, още през февруари можеше да се предвиди, че ще има ограничение и спиране на доставки на газ от Русия. Трябваше по-рано да стане ясно на Европейския съюз, че това, което Русия говори, и това, което върши, са две различни неща, подчерта енергийният експерт.

Той коментира, че България не получава количествата природен газ по договора с "Газпром", защото Русия е решила едностранно да промени условията. При американския газ говорим за краткосрочни доставки. Когато доставките са краткосрочни, те, естествено, са на по-висока цена. Миналата година дебатът беше на база цена, търсеше се по-евтиният, а тази година вече дебатът е за осигуряването на доставките, каза още Калоян Стайков.