Людмил Йоцов: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2022 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Людмил Йоцов: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

/КРОСС/  Новина Възможно е интерконекторът Гърция-България да не заработи и до края на октомври, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Днес регулаторът разгледа предложението на обществения доставчик за поскъпването на природния газ през август до 298 лв. за мегаватчас.

Решението ще бъде обявено в петък.По думите на Людмил Йоцов дори газовата връзка с Гърция да е готова до 30 септември, няма кой да гарантира, че тя ще влезе в експлоатация веднага, защото от азерска страна могат да решат друго, каза Йоцов."Аз лично много се надявам от 1 октомври връзката да започне да действа, но от това, което сме говорили с нашите партньори по договора, те казват, че дори да е готова връзката, те трябва да извършат някакви съпоставки, проверки...

Дори и връзката да е от 1 октомври, те могат да решат от 1 ноември да доставят".По време на заседанието стана ясно още, че проблеми с доставките на газ през следващите месеци не се очакват. За цените обаче прогнози не могат да се правят.КЕВР поиска от "Булгаргаз" предложението за цената през септември до 11 август и обяви, че ще реши за августовската цена в петък.Общественият доставчик поиска шоково поскъпване от 1 август с 60 процента - до 298 лева за мегаватчас.