Най-вероятната причина за свлачището между Балчик и "Албена" са плитки подпочвени води
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2022 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-вероятната причина за свлачището между Балчик и "Албена" са плитки подпочвени води

/КРОСС/ Свлачище между Балчик и „Албена“ затрупа двама души, заведение, каравани и коли във вторник. Мъж и жена бяха извадени от спасители и са в болница, без опасност за живота. Заведението е било без посетители, защото в момента е отваряло.

Въпреки че снощи алеята беше отворена, за да може автомобилите, които останаха блокирани заради свлачището, да бъдат изведени, днес отново пътят е затворен.

Заради активното от години свлачище движението на автомобили по алеята между „Албена“ и Балчик е забранено.

Това, което видях към 10:30 часа е пукане на дървена маса. Видях как две огромни дървета се свличат, обръщат си корените и след това цялата земна маса тръгна по склона към плажната ивица, обясни очевидецът Илиян Иванов. Той и още няколко души се втурват към затрупаното заведение, където намират собственика му.

За щастие, точно по това време е разтоварвал стока и автомобилът му прави един вид заслон, добави очевидецът. Веднага се обаждат на 112.

Може би най-критичният момент беше изваждането на жената, която беше затисната със строителни материали и бяла техника, обясни директорът на „Пожарна безопасност“ – Добрич комисар Дарин Димитров.

Заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров обясни, че най-вероятната причина за свлачището са плитки подпочвени води. Обикновено те предизвикват такива процеси.

Има измерване през 2020 г., което показва по-високи нива на тези води. МРРБ изработва предпроектно проучване, добави той.

Пострадалата жена бе оперирана вчера, предстои й дълъг период на възстановяване. Мъжът е с по-леки наранявания, днес и на не него му предстои операция. И двамата са без опасност за живота.