Илин Димитров: До края на юни над 50 000 руснаци са посетили България
Секция: Туризъм
10 Август 2022 09:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илин Димитров: До края на юни над 50 000 руснаци са посетили България

/КРОСС/ До края на юни над 50 000 руснаци са посетили България - това са главно собственици на имоти и апартаменти. Това каза в студиото на БНТ "Денят започва" служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му, тъй като транспортът до България е затруднен те плащат хиляди евро за билети, за да минат през Истанбул и както се вижда препятствията и скъпите билети не ги спират.

Понякога хората с имоти тук водят и приятели. 50 000 души не са малко число, спрямо 10 000 през миналата година и мисля, че този пазар не е загубен, допълни Димитров.

Според него, в момента се намираме в най-силната част на сезона - там, където цените са най-високи.

Реално може би се различава картината, тъй като приходи не означава печалба, но от редица пазари имаме сериозно увеличение в броя на туристите, които посещават България. От Румъния са скочили двойно, от Обединеното кралство са 10 пъти повече, увеличение има от пазарите в Израел, Полша, Чехия, Германия. Нетните показатели са по-високи в пъти в сравнение с миналата година, като приходите, които очакваме са 70% повече спрямо същия период на 2021 година, каза още министърът.

Дали това е достатъчно или не, ще има по-точна информация към края на септември, но числата са обнадеждаващи, подчерта Илин Димитров. Той уточни, че от Министерството на туризма ще направят всичко възможно да се удължи максимално сезона и ще започне активна кампания на близки пазари, а и на българския пазар, за да могат хората от държавите около нас да се насладят на един хубав и топъл септември.

По думите на министъра, българите също все повече пътуват и данните сочат, че има над 3,5 млн. пътувания и повечето дестинации са Гърция и Турция. Екзотични дестинации почти няма - под 10 000 са пътуванията там.

Никога не съм гледал на Гърция и Турция като на конкуренти, а като партньори - от тях можем да учим и с тях можем да работим, допълни Илин Димитров.

Във връзка със свлачището между курорта "Албена" и Балчик вчера, при което пострадаха двама души, Димитров каза, че е осъществен контакт с наемателя на плажа и ще отиде лично в петък, за да види на място какви са щетите.