ЦИК приема документи за участие в изборите
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2022 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК приема документи за участие в изборите

/КРОСС/ От 9 ч. тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени за 2 октомври. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17 ч. на 17 август.

За участие във вота ще бъдат допуснати само получили регистрация партии и коалиции, една партия може да участва самостоятелно или в коалиция.

На сайта на ЦИК е публикувана и банковата сметка, по която партиите и коалициите внасят депозита от 2500 лева, той се възстановява на тези, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво.

Част от необходимите документи е и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията. Подписът трябва де положен пред упълномощени от партията или коалицията лица или с квалифициран електронен подпис. Всеки избирател може да участва само в един списък. ГД ГРАО ще извърши проверка на подписките.

При приемане на документите и установяване на непълноти или несъответствия ЦИК дава незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни от съобщаването им, но не по-късно от крайния срок за регистрация - 17.08.2022 г..

Отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховен административен съд .