Представители на „Възраждане“ и посолството на Китайската народна република в България се срещнаха в София
Секция: ПОЛИТИКА
10 Август 2022 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представители на „Възраждане“ и посолството на Китайската народна република в България се срещнаха в София

/КРОСС/ Проведе се среща между представители на „Възраждане" и представители на посолството в България на Китайската народна република.

Те обсъдиха въпроси, свързани с напрежението в Тайванския проток и бъдещото на българо-китайското икономическо и политическо сътрудничество.

Д-р Костадинов отбеляза позицията на „Възраждане", че Тайван е част от Китай и че подкрепяме политиката за един Китай, която е част от нормите на международното право.

От тази гледна точка д-р Костадинов осъди грубата американска намеса във вътрешните работи на Китай, свързана с подкрепата за тайванските сепаратисти и изрази пълна подкрепа за политиката на Китайската народна република в усилията ѝ за спазването на международното право.

Бяха обсъдени и въпроси, касаещи българо-китайското политическо и икономическо сътрудничество, като изразената позиция от страна на „Възраждане" е за привличане на нови сериозни китайски инвестиции в България, най-вече свързани с проекти по трасето на най-големия световен, инфраструктурен проект, започнат от Китай „Един пояс, един път".

На срещата присъстваха от страна на „Възраждане" д-р Костадин Костадинов - председател на „Възраждане", Деян Николов - секретар на „Възраждане" и Йовка Димитрова - медиен съветник.

Представителите на посолството на Китайската народна република в България бяха Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китай в България, Фен Йенцюн, отговорник по политически въпроси при посолството на Китай в България и Шъ Чуен, трети секретар.