Румен Радев: Върховенството на правото е в основата на просперитета на всяка страна
Секция: Анализи
10 Август 2022 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Върховенството на правото е в основата на просперитета на всяка страна

/КРОСС/  Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в София от 31 май до 3 юни 2023 г., бе във фокуса на среща на „Дондуков" 2 между президента Румен Радев и председателя на Българската асоциация за европейско право Александър Арабаджиев, който е и българският съдия в Съда на ЕС в Люксембург.

Арабаджиев отправи покана към държавния глава да поеме патронажа и да открие международното събитие, чийто пореден конгрес за първи път ще се проведе в страна от Югоизточна Европа. Очаква се конгресът на FIDE да събере над 450 водещи чуждестранни и национални юристи, сред които съдии, висши държавници и представители на академичните среди.

Президентът посочи, че върховенството на правото стои в основата на просперитета на всяка страна и изрази надежда, че провеждането на високия международен форум в България ще допринесе за утвърждаването на принципите и ценностите на правовата държава у нас.

Водещите теми на конгреса през 2023 г. ще бъдат „Взаимно доверие, взаимно признаване и върховенство на закона", „Новото геополитическо измерение на политиките на ЕС в областта на конкуренцията и търговията" и „Европейският социален съюз".