А1 финализира сделката за придобиването на СТЕМО
Секция: Технологии
10 Август 2022 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
А1 финализира сделката за придобиването на СТЕМО Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса

/КРОСС/ A1 България, част от А1 Group, официално приключи придобиването на 100% от дяловия капитал на един от най-големите български системни интегратори - СТЕМО. Сделката беше обявена в края на май и е част от дългосрочната стратегия на А1 за развитие в областта на ICT и IoT бизнес услугите.

Придобиването беше финализирано и предстои да бъде вписано и в Търговския регистър, след като в началото на юли получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С това процесът по финализиране на сделката приключва успешно и двете компании ще продължат да работят поотделно за постигането на обща цел - дигитализация на бизнеса в страната. СТЕМО ще продължи да функционира като отделна компания.

През последните няколко години A1 следва стратегия, насочена към диверсификация на приходите извън сферата на традиционните телекомуникационни услуги, в която компанията е пазарен лидер в страната по приходи за 2021 година. А1 вече от няколко години предлага услуги в сферата на системната интеграция, Software as a Service, Infrastructure as a Service и решения за киберсигурност. Телекомът разполага с два собствени центъра за данни в страната и с единствената национална IoT мрежа, която използва технологичния стандарт Narrowband-IoT.

Сделката ще доведе до сътрудничество между екипите на двете компании в сферата на системната интеграция, мрежовите решения, услугите за киберсигурност и защита и внедряването на софтуер. Общата цел на А1 и СТЕМО е чрез синергия да постигат по-добри резултати, като предлагат повече и още по-комплексни и висококачествени услуги на бизнес клиентите.

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения на над 4,8 милиона клиенти. През 2021 г. A1 България отчита приходи от 574,1 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 218,3 млн. евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 26 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония и Сърбия, а приходите на Групата за 2021 година възлизат на 4,75 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil - един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.