Натрупването на органични флуорни съединения може да доведе до рак на черния дроб
Секция: Наука
10 Август 2022 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Натрупването на органични флуорни съединения може да доведе до рак на черния дроб

/КРОСС/ Сред участници в проучването с високи нива на PFAS той се е развивал 4,5 пъти по-бързо. Повишената концентрация на перфлуорирани органични съединения в човешкия организъм увеличава няколко пъти риска от рак на черния дроб, твърдят американски медици. Учени от Университета на Южна Калифорния наскоро са открили, че молекулите на PFAS се натрупват бързо в черния дроб на хора и животни. Това води до масивна клетъчна смърт в този орган, се казва в прессъобщение на университета. По тази причина медиците решават да установят как натрупването на перфлуорирани органични вещества в човешкия организъм влияе върху появата на рак на черния дроб.

Черният дроб и токсините За тази цел учените анализирали тъканни проби и информация, събрана от техни колеги в рамките на Мултиетническото групово проучване (MEC), чиято цел е да проучи честотата на раковите заболявания сред различните етнически групи. В проучването са участвали общо над 215 000 жители на САЩ от всички възрасти и етноси. В хода на наблюдението 50 участници в MEC са развили различни форми на рак на черния дроб. Учените измерили концентрацията на PFAS в техните телесни тъкани и я сравнили с количеството подобни молекули при други доброволци на сходна възраст и пол. Измерванията показали, че вероятността от развитие на рак на черния дроб нараства с увеличаване на концентрацията на органични флуорни съединения в организма на доброволците.

Тази форма на тумор при участниците в наблюдението се е развила 4,5 пъти по-често от нормалното, ако в организма им е имало високо съдържание на PFAS. Причината за това е, че органичните флуорни съединения нарушават кръговрата на захарите, както и на аминокиселините и жлъчните киселини в тези клетки. Това ускорява развитието на немастни заболявания на черния дроб и създава условия клетките му да се превърнат в туморни, заключават учените.