Времето до края на работната седмица
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2022 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Времето до края на работната седмица

/КРОСС/ След обяд ще преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. По-значителни и на повече места ще са валежите в западната половина на Дунавската равнина.

В западната половина от страната ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър, в източна половина - умерен до временно силен от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°-28° на места в Западна България до 33°-34° в източните райони на Горнотракийската низина, в София около 28°.

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна. На много места в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, по-значителни в централните райони на Дунавската равнина.

В Източна България вятърът ще отслабне и ще е до умерен от север-северозапад. Утре преди обяд, на повечето места валежите в Северна България ще спрат и облачността ще се разкъса. Над Западна и Централна България около и след обяд отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

По-значителни ще са в Рило-Родопската област и западната част на Горнотракийската низина. Възможни са и градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб в Източна България до умерен вятър от север-северозапад.

Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София около 25°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще близко до средното за месеца По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Вятърът постепенно ще отслабва, ще е до умерен и ще се ориентира от север-северозапад.

Максималните температури ще са 28-30 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала. Над планините облачността ще е значителна, след обяд - купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на много места и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 21, на 2000 метра - около 13 градуса. В петък над източните райони ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност след обяд, но без валежи; ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Над Западна и Централна България облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. Максималните температури ще бъдат от 24-26 в западните райони, до 32-33 градуса в източните. В събота краткотрайни валежи и гръмотевици ще има на много места из цялата страна, а на отделни места за кратко ще са интензивни.

Вятърът ще е слаб, предимно от север-североизток. Температурите и в Източна България ще се понижат, в Западна ще са без съществена промяна.