ВАС обяви решение в подкрепа на електронния подпис в изборния процес
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2022 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС обяви решение в подкрепа на електронния подпис в изборния процес

/КРОСС/ Върховният административен съд обяви първото си решение във връзка с парламентарни избори 2022. Върховните магистрати отмениха Решение № 1198 - НС от 2 август 2022 г. на ЦИК, в частта в която се предвижда документите, с които партиите определят свои членове в районните избирателни комисии (РИК) трябва да са саморъчно подписани, без да е необходима нотариална заверка. Това се отнася до „Документите (по т.I, 3 от Решението за целите на провеждане на консултациите), с изключение на буква „г". Върховният административен съд изпраща преписката на ЦИК за ново произнасяне при спазване на указанията, дадени в мотивите на решението.

Административно дело № 7039 от 2022 г. беше образувано през ВАС по жалба на Коалиция „Демократична България - Обединение".Върховните магистрати приемат, че изискването на ЦИК противоречи на разпоредби от националното и европейското законодателство. Общият принцип, (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен подпис или с квалифициран електронен подпис.

Съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 2 от Закона за електронното управление, административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, са длъжни да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия или издаване на съответните актове. Аналогична е разпоредбата на чл. 18а от Административнопроцесуалния кодекс.

Освен това, в текста на чл. 13, ал. 3 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги е посочено, че квалифициран електронен подпис е електронен подпис по смисъла на чл. 3, т. 12 от Регламент (ЕС) № 910/2014. В допълнение към този мотив е съдържанието на чл. 25, т.2 от същия пряко приложим Регламент, според който правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис.