Стою Стоев: Много е важно този конектор да заработи възможно най-бързо
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Август 2022 06:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стою Стоев: Много е важно този конектор да заработи възможно най-бързо

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Стою Стоев, каза че най-важно е да действа в интересите на България относно газовите доставки.

„Имаме действащ договор с "Газпром". Той беше спрян едностранно от руската страна. България и до момента заявява всеки ден количествата, които иска да потребява, но от това няма резултати. Направихме заявки за втечнен газ, потреблението беше задоволявано през изминалите месеци и бяха договорни седем танкера с втечнен газ, за да се задоволи потреблението за зимните месеци. Имаме и доставки от азерски газ, но пълното количество на ниската цена ще се получава, когато заработи интерконекторът с Гърция. Затова е много важно този конектор да заработи възможно най-бързо, заяви Стоев.

„Дори и служебното правителство да успее да договори газ от "Газпром", трябва да си зададем въпроса предвидим партньор ли е "Газпром". Цяла Европа се готви за тежка зима, защото руската страна прави каквото си пожелае, въпреки че договорите не са нарушени. Този газ няма да е по-евтин от този, който потребяваме в момента, а и ако решат, от "Газпром" могат да спрат доставките през зимата, посочи той.

Имаме договорени различни източници на газ, които да задоволят потреблението на страната ни през зимата. Така че е изключително важно да се направят необходимите стъпки, за да станат доставките факт, добави Стою Стоев.

Тази газова криза ще я преодолеем. За нас друга важна политика антикорупционната политика, подчерта той.

Стоев съобщи, че в "Продължаваме промяната" все още не са решили дали ще приемат поканата на "Демократична България" за явяване на изборите в коалиция.

Анализите все още не са направени. Борим се за едно и също – за антикорупционно управление. Трябва да се види дали, ако се явим заедно на избори, ще имаме по-голям резултат, заяви той.

Преследваме целта да сме първа политическа сила с възможно най-много мандати. Мисля, че това е много реалистична цел. Ще си партнираме и в следващия парламент с колегите от "Демократична България" и БСП и се надявам да имаме поне 121 депутати, каза още Стою Стоев.