Александър Михайлов: Не знам кой стои в основата на това източване
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Август 2022 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Михайлов: Не знам кой стои в основата на това източване

/КРОСС/ Има схема за източване на „Кинтекс“. Държавното оръжейно предприятие участва в търгове и печели някои от тях заради професионализма на своите служители. Някои ръководства реализират измама, като създават заблуда, че частна фирма от Дубай има някакъв принос и съдействие за печеленото на търговете. С нея се подписват комисионни договори и й се изплащат милиони, които потъват. Това заяви в „Тази сутрин“ Александър Михайлов, бивш директор на държавното дружество „Кинтекс“.

Когато поех поста през есента на 2021 година, отказах да плащам, а през февруари прекратихме договора, добави той. Според него в момента договорът е подновен, като последно е платена комисионна от 800 хил. лева.

Не знам кой стои в основата на това източване. В предходен на моя период са платени 10 млн. лева. 3,5 млн. лева от тях са преведени на български фирми, допълни Михайлов.

Не е вярно, че „Кинтекс“ се източва, заяви от своя страна директорът на ДКК Смиляна Нитова-Кръстева.

Информацията, която дава г-н Михайлов, е под условие, обясни Нитова и добави, че не е вярно, че отиват пари към офшорна компания в чужбина.

Това не е вярно, даже мога да кажа, че сегашното ръководство на „Кинтекс“ плаща вересиите, така да се каже на господин Михайлов - това, което той е натворил в периода, в който е бил изпълнителен директор, добави тя.

Нитова добави и че не се страхува от проверки, но Министерството на икономиката не я е уведомило за последната и това прави послание в обществото, че нещо не е наред, което „по думите й, не е вярно.

Нитова е част от БСП и ще участва в предстоящите избори. Определен съм за водач на един от многомандатните избирателни райони и това е мое конституционно право и аз, а ще го реализирам, каза тя пред bTV.