Цените на храните в САЩ с рекорден скок
Секция: СВЯТ
11 Август 2022 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на храните в САЩ с рекорден скок

/КРОСС/  Общото ниво на цените на храните в САЩ се е повишило с 10,9 % от 2021 г. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на Министерството на труда на САЩ. Отбелязва се, че това е най-значителният скок от 1979 г. насам.

По-специално, супите поставят исторически рекорди за ръст на цените с поскъпване от 19,1%, зърнените храни (16,8%), бебешките храни (15%) и замразените плодове и зеленчуци (10,6%). Освен това яйцата в американските магазини поскъпнаха с 38%, достигайки връх от октомври 2007 г., а цените на млечните продукти се повишиха с 14,9%, достигайки рекорд от юни 2004 г.

Изданието отбелязва, че поради по-ниските цени на енергията инфлацията е намаляла спрямо предходния месец, но поради нарастващите разходи за храна и наем това не оказва силно влияние върху живота на американските потребители.

Това важи особено за жителите на САЩ с ниски доходи, които харчат голяма част от семейния бюджет за хранителни стоки. В средата на юли стана известно, че инфлацията в САЩ достигна нов 40-годишен връх през юни поради скока на цените на бензина и по-високите цени на храните.