Добромир Живков: 6 сигурни партии влизат в следващия парламент
Секция: Анализи
11 Август 2022 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добромир Живков: 6 сигурни партии влизат в следващия парламент

/КРОСС/ 6 сигурни партии влизат в следващия парламент, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Може да се очаква разделението, което видяхме в 47-ото НС, да се произведе отново и в следващия парламент. Така коментира в BTV „Тази сутрин" данните на „Маркет Линкс" социологът Добромир Живков.

Националното проучване e финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс", е проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли-5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват. "Продължаваме промяната" са на втора позиция с 19,1% подкрепа. Следват ги ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа. "Възраждане" е на пето място - с 8,4%. С десета по-малко е резултатът на "Демократична България" - 8,3 на сто. Това са нагласите сред гласуващите.

Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата е "Български възход" - с 3,9%, "Има такъв народ" събира 2,8 на сто.

При президента Румен Радев през последните 2 месеца има относително устойчиви одобрение, но и покачване на неодобрението.

Много български граждани декларират, че ще гласуват за определена политическа сила, но в деня на изборите това не се реализира в реално електорално поведение. Затова естествено анализа налага използването на индикатора - До каква степен сте склонни да гласувате - и всъщност анализът, който предлагаме на база гласуващи, се основава само на тези, заявили твърдо, че ще гласуват и това с времето се е доказало като така най-стабилната прогноза за избирателната активност и за представянето на политическите сили, обясни Живков.

Той обясни, чe въпреки всички политически скандали хората ще гласува на 2 октомври.