България е на трето място по износ на електроенерия в Европа
Секция: Анализи
11 Август 2022 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е на трето място по износ на електроенерия в Европа Това показва анализ на компания ЕнАпСис

/КРОСС/ През първото полугодие на 2022 г. Франция е изпреварена от Швеция като най-голям нетен износител на ток, сочи доклад на компанията за анализ на енергийни данни ЕнАпСис (EnAppSys), цитиран от Франс прес. На второ място е Германия, а България е трета по износ на електроенергия в Европа.

Става въпрос по-скоро за срив на френското производство, отколкото за увеличение на шведското, уточняват специалистите.

Страните от Северна Европа са начело в класацията
Между януари и юни т.г. Швеция е изнесла 16 тераватчаса електроенергия, главно за Финландия и Дания. Германия е втора с експорт на 15,4 тераватчаса за съседите си - двойно повече в сравнение с предходното шестмесечие през 2021 г., в отговор на силното търсене от Франция.

България е на трето място на пазара с износ на 6,6 тераватчаса - леко увеличение спрямо предишните шест месеца.


В края на стълбицата обаче няма никаква промяна: Италия остава най-големият нетен вносител за периода, с 22 тераватчаса, доставяни главно от Швейцария и Франция.

От нетен износител в началото на годината Франция е станала нетен вносител в резултат на главоломен срив в нетната й глобална позиция, посочва британската анализаторска компания. Миналата година износът й за същия период е бил 21,5 тераватчаса, а сега внася 2,5 тераватчаса.

Обяснението е в структурните проблеми в атомния й парк. По-лошото е, че затрудненията, които изпитва страната, могат да продължат още, изтъква директорът на ЕнАпСис Жан-Пол Хариман.

Освен жегите, довели до спирането на някои АЕЦ заради високите температури на реките, френският атомен парк е изправен пред проблеми с корозия по някои реактори, в резултат на което 12 от общо 56 реактора бяха спрени.