Kaufland намалява пластмасата си с близо 30%
Секция: ИКОНОМИКА
11 Август 2022 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Kaufland намалява пластмасата си с близо 30% Компанията преизпълнява с 4 години целите на глобално ниво

/КРОСС/ Kaufland отчита спад от 27% в употребата на пластмаса за 2021 г., с което компанията на глобално ниво преизпълнява с 4 години предварително заложените планове в Стратегията на цялата Schwarz група - ReSet Plastic.

Според поетите ангажименти, компаниите в групата Schwarz, към които е и Kaufland, трябва да намалят употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 година, да направят пластмасовите опаковки на всички свои собствените марки максимално рециклируеми, както и да включат средно 25% рециклат в опаковките същите на тези продукти.

За 2021 г. Kaufland успява да намали употребата на пластмаса с 27% и така надхвърля поставената в Стратегията цел. За същия период веригата отчита още една поредна значителна стъпка - 39% рециклируемост на опаковките си. Kaufland постига и резултат от 22% за 2021 г. по отношение на ангажимента за включване на рециклат в опаковките на собствените марки продукти.

 

 

Напредъкът по целите на REset Plastic е значителен за Schwarz групата като цяло: 18 % намаление на употребяваната пластмаса, 50% рециклируемост на опаковките на собствените марки продукти и постигане на резултат от 14% по отношение на ангажимента за включване на рециклат в опаковките.

„Зеленият ритейлър" в България
Мерките, довели до отчетения напредък, са всеобхватни. В България от началото на 2020 г. Kaufland преустановява продажбата на пластмасови прибори и съдове за еднократна употреба, като ги заменя с техни устойчиви алтернативи. В резултат на тази мярка, веригата намалява пластмаса с 88 т годишно. През 2021 г. компанията започна да предлага на българските потребители редица стоки от 100% рециклирана пластмаса като кутии за съхранение, спортни облекла, серия от стоки за домашни любимци и други.

В асортимента на Kaufland България може да бъде открит богат избор от многократни торбички за пазаруване, като сред тях са климатично неутралната Kaufland торба, която има в състава си 80% рециклирано отпадъчно фолио от хипермаркетите на компанията, както и 100% рециклируемата торбичка за многократна употреба за плодове и зеленчуци.

Към средата на 2022 г. пластмасата е намалена и в редица продукти от собствените марки на Kaufland - тя е със 70% по-малко при серията веган и вегетариански продукти K-take it veggie; от 100% рециклат са опаковките на моторните масла MyProject, а напитките K-to go са с премахнати пластмасови капаци.
За максимално улеснение на клиентите, продуктите от собствените марки на Kaufland, които са оптимизирани по отношение на пластмасата, както и тези за многократна употреба, са означени със специални лога като "Опаковано с отговорност", "Произведено без микропластмаса", "Използвай пак и пак".