Пътуващият фестивал "Лятно театро" гостува в Царево
Секция: КУЛТУРА
11 Август 2022 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пътуващият фестивал "Лятно театро" гостува в Царево Награденият за АртАкция на годината пътуващ фестивал „Лятно театро“ пристига в Царево

/КРОСС/  На 12 август по покана на община Царево в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро". Той е специален подарък от общината към децата на града и техните родители. В разгара на турнето „Лятно театро" спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза" в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.

Програмата в Царево включва забавления за деца и техните родители през целия ден, а входът е безплатен. Празникът започва в 10:00 ч. в Морската градина с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания", която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 11:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво", изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 11:40 ч. пък следва „Кукли от фермата" - еко работилница за кукли от зеленчуци.

След пауза през най-горещите часове „Лятно театро" продължава на централния площад в 19:00 ч. с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър „Мале Мале" и впечатляващите му номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях от 20:10 ч. организаторите са предвидили стендъп комеди с първия български вентролог Димитър Иванов - Капитана и неговата дясна ръка Бай Тъньо. Те идват със спектакъла „Образцов дом" - весело и уж НЕбюрократично шоу с ценни съвети за намиране на бъдещ работодател и кои професии задължително да се избягват. Учи къде са уловките на брака и как се става семеен по най-безопасен начин. Наръчникът за родители пък включва 12 различни начина за приспиване на дете и трикове за отглеждането му без трайни психически проблеми.

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило" на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в Морската градина.

След Царево турнето продължава в Смядово (27.8) и Девня (28.8).
Фестивалът се организира от „Малка театрална компания"- независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев.

Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0", а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма на фестивала ще откриете на сайта на фестивала https://festival.smalltheatrecompany.com/ и на страницата на „Лятно театро" във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът „Лятно театро" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" и общинските центрове, част от турнето.