Експерти: Цена на газа от 300 лв. за мегаватчас ще е сериозно изпитание за българския бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
12 Август 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Цена на газа от 300 лв. за мегаватчас  ще е сериозно изпитание за българския бизнес Вижте коментарите на експертите Добрин Иванов и Красимир Манов

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да реши днес каква ще е цената на газа за август. От „Булгаргаз“ поискаха увеличение с 60%, което означава рекордно висока цена на синьото гориво от близо 300 лв. за мегаватчас.

В момента в Европа цената на газа е около и над 400 лв. за мегаватчас, каза енергийният експерт Класимир Манов. По думите му цена от 300 лв. ще е сериозно изпитание за българския бизнес, но има и по-голям проблем – да няма достатъчно синьо гориво.  

Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) уточни, че в Европа цената от 400 лв. за мегаватчас е само за излишъците, защото повече компании купуват по дългосрочни договори на по-ниска цена.

„Всяко едно предприятие трябва да изготви своя план за действиея съобразно своята консумация и съобразно своята зависимост от природен газ. Това, което се определя като препоръка от Европейската комисия за намаляване на потреблението на газ с 15%, не може да се случи плоско за всяко предприятие, защото всяко предприятие е по различен начин зависимо от природния газ“, обясни представителят на АИКБ. 

Той допълни, че замяната на газа с мазут не е решение, защото първо са нужни допълнителни инвестиции в преоборудване на системите за производство и второ – мазутът замърсява въздуха.

Според Красимир Манов едно от решенията на проблема с недостига на газ е да се поиска синьо гориво от Турция, която им излишък