Йордан Бързаков: Енергийна криза у нас няма
Секция: Анализи
12 Август 2022 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Бързаков: Енергийна криза у нас няма По думите му "Газпром" спря доставките, защото не изпълнихме неизгоден ултиматум

/КРОСС/ Енергийна криза в България няма. Единственият начин да стигнем дотам е да бъде неглижирана работата по интерконектора с Гърция, че да не можем да осигурим газ за "Топлофикациите". Тогава ще се премине на електрическо отопление, а системата няма да издържи. Това коментира за "Твоят ден" журналистът Йордан Бързаков от "Club Z"

По думите му "Газпром" спря доставките, защото не изпълнихме неизгоден ултиматум. "Никой не може да твърди сериозно, че България сама се е отказала. Относно плащането през посредници темата е по-сложна. Когато дългосрочният договор е дерогиран, отиваш на спот пазар. А когато не можеш да сключиш бързо договор с производител, търсиш търговци. Говоренето на служебния кабинет има за цел само да плаши хората", смята той.

Според него до края на август единствено юридически и документални процедури остават до пускането на газовата връзка с Гърция. "От политиците днес зависи дали пълното количество азерски газ ще започне да влиза у нас от 1 септември, 1 октомври или 1 ноември. Партиите използват темата за противоборство. Притеснително е само, че няма договорени слотове за разтоварване на втечнения газ. Винаги можем да купуваме газ и от Турция. Не би трябвало държавата да се намесва във въпроса с доставките на газ, за това имаме "Булгаргаз", заяви Бързаков. И допълни, че от новата година вероятно ще има ръст в цената на газ, но той няма да е шоков, тъй като държавата ще се намеси.