Ипотечните лихви в САЩ отново над 5%
Секция: Анализи
12 Август 2022 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ипотечните лихви в САЩ отново над 5%

/КРОСС/ Ипотечните лихви в САЩ скочиха отново над 5%, след като за кратко и едва паднаха под това ниво миналата седмица.

Лихвеният процент по 30-годишната фиксирана ипотека се е увеличил до 5.22% от 4.99% предходната седмица, според Freddie Mac. Въпреки че процентът остава по-нисък от регистрираните 5.81% през юни, той все още е с 2 процентни пункта по-висок от началото на годината.

Скокът в цените е обезсърчаваща новина за отстранените, шокирани от цените купувачи, които се борят с тежки условия за достъпност. Междувременно собствениците на жилища стават все по-предпазливи относно продажбата, тъй като по-студеният пазар принуди някои да намалят офертните цени.

„30-годишният фиксиран лихвен процент се повиши до доста над 5% тази седмица, напомняне, че неотдавнашната волатилност остава постоянна", каза главният икономист на Freddie Mac Сам Кхатър в изявление. „Спадовете в търсенето на покупки продължават да намаляват, докато предлагането остава сравнително ограничено на повечето пазари. Последствието е, че цените на жилищата вероятно ще продължат да растат, но с по-бавни темпове през останалата част от лятото".

Купувачите на жилища се страхуват от по-високите цени

Лихвените проценти по ипотечните кредити паднаха под 5% миналата седмица за първи път от април, но тази кратка отсрочка не стимулираше потенциалните купувачи.

Жилищното настроение достигна най-ниската си точка от десетилетие през юли, според проучване на Fannie Mae. Само 17% от респондентите казват, че е добър момент за закупуване на жилище, което е спад от 20% предходния месец, което показва как нарастващите разходи по заемите бързо са намалили някога бурния пазар на жилища.

Обемът на заявленията за покупка също е намалял с 1% спрямо седмица по-рано, според проучването на Асоциацията на ипотечните банкери за седмицата, приключваща на 5 август, и е бил с 19% по-нисък от същата седмица преди една година. Активността вече е спаднала през пет от последните шест седмици, тъй като натискът върху достъпността тревожи купувачите.

Високите лихвени проценти, съчетани с колеблива икономика и скок в цените на жилищата, държаха много купувачи на жилища извън пазара. Броят на жилищата за продажба в САЩ се е увеличил с 2 процента през юни за първи път от 2019 г. Високите лихвени проценти, съчетани с колеблива икономика и скок в цените на жилищата, държаха много купувачи на жилища извън пазара.

„По-високите лихвени проценти оказват влияние върху достъпността на жилищата и представляват истинска пречка за тези, които купуват жилище за първи път", каза Джефри Рубен, президент на WSFS Mortgage, пред Yahoo Money. „Но те все още не са задушили до точката, в която да не виждате хората да купуват. Това просто означава да бъдете малко по-предпазливи и да измервате какво можете да си позволите и какво можете да купите".

Тези, които искат да купят, също може да имат по-трудно време да се класират за ипотека. Кредитната наличност за ипотеки падна до най-ниското си ниво от май 2013 г. миналия месец - спад от 9% спрямо предходния месец, съобщи MBA - индикация, че стандартите за кредитиране се затягат.

„Кредиторите реагираха по съответния начин на намаляването на търсенето на заеми за рефинансиране и закупуване чрез намаляване на предлагането на заеми, включително ARM, рефинансиране на изплащане и инвестиционни имоти", каза Джоел Кан, асоцииран вицепрезидент по икономическо и индустриално прогнозиране на MBA, в новини освобождаване.

Продавачите на жилища намаляват цените в обявите

Само около 8% от домакинствата на Broward могат да си позволят еднофамилна къща на средната продажна цена. Експертите се притесняват как това може да се отрази на работната сила в областта на обслужването и гостоприемството - основни стълбове на местната икономика.

Процентът на жилищата с намаление на цените се е увеличил до 19.1% през юли от 14.9% през юни и е близо до типичните нива от 2017 г. до 2019 г., според Realtor.com. Средната цена на жилище за активни обяви спадна до 449 000 долара през юли, което е спад от рекордните 450 000 долара през юни.

Това се проявява като загуба на долари при затваряне за продавачите, които може да почувстват, че са пропуснали горещия пазар. Средната покупна цена сред финансираните домове спадна с още 10 000 долара (-2.2%) през юли и сега е намаляла с повече от 31 000 долара (-6.6%) от март насам, според Black Knight.

Процентът на собствениците на жилища, които вярват, че е добър момент за продажба, продължава да се влошава според индекса на доверието на Fannie Mae, падайки до 67% през юли от 76% през май.

„Ипотечните лихви наистина са движещата сила зад това защо продавачите трябва да намалят тази цена", Дарил Феъруедър, главен икономист.