Тайната на добрата закуска
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Август 2022 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайната на добрата закуска

/КРОСС/ За тези, които искат да подобрят и оцветят диетата си - закуската е едно добро началото за това. Много от храните, които често хапваме сутрин, имат високо съдържание на мазнини, захар и прости въглехидрати. Да, те ни дават незабавен прилив на енергия, но ни карат да се чувстваме сякаш сме с празен стомах. И бързо огладняваме отново.

Плодовете, от друга страна, са пълни с витамини и минерали. Те са богат източник на сложни въглехидрати и фибри, които веднага ни събуждат, засищат и допринасят за цялостното ни здравословно състояние. Защо е полезно да хапваме плодове сутрин Тайната на добрата закуска, която отговаря на всички изисквания за хранителни стойности и ни поддържа сити до обяд, е изборът на комбинация от храни.

Те трябва да осигуряват:
- Сложни въглехидрати, които дават дълготрайна енергия
- Фибри, които да засищат
- Протеин, който е най-засищащият макронутриент, за да не прегладнеем преди обяд
- Здравословни мазнини, които също осигуряват енергия и ситост

А плодовете са чудесен начин, за да си набавим сложни въглехидрати. Въпреки че са богати на естествени захари, те съдържат диетични фибри. Фибрите добавят обем към храните, забавят храносмилането и усвояването на плодовата захар.

Наред с тях, плодовете са богат източник на витамини А, витамин С и калий. Витамин А подобрява здравето на кожата и очите, бори се с инфекциите. Витамин С е важен за здравето на имунната система, както и за растежа и възстановяването на клетките. Калият помага за контролиране на кръвното налягане.

Плодове с ниско съдържание на калории
В сравнение с обема си, много плодове са с ниско съдържание на калории. Ягодите, грейпфрутите, прасковите, папаята и пъпешът имат по-малко от 60 калории на порция. Така че можем спокойно да им се насладим всяка сутрин, без да надвишаваме калорийния прием за закуска.

Плодове с по-високо съдържание на калории
Други плодове са доста по-калорични. Мангото, гроздето, черешите и бананите имат повече калории и захар, затова е добре да се консумират умерено. Едно цяло манго например съдържа 45 грама захар.

Плодове и протеин - повече от добра комбинация
Едни от най-вкусните комбинации от плодове включват ягоди, малини и боровинки. Добър вариант са грейпфрут, киви и ягода, както и къпини, папая и пъпеш. А за още по-голяма наслада можем да прибавим към тях кисело мляко, пълно с протеини, парче пълнозърнест препечен хляб с неподсладено ядково масло или яйце, според предпочитанията на всеки, пише Investrong.