Националната библиотека ще ръководи международен проект заедно с още пет национални библиотеки
Секция: КУЛТУРА
12 Август 2022 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националната библиотека ще ръководи международен проект заедно с още пет национални библиотеки

/КРОСС/ В основата на проекта стои създаването и представянето на изложбата "Богатство от цветове и традиции", която включва дигитализирани документи от фондовете на шест национални библиотеки в Европа: Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националната и парламентарна библиотека на Грузия, Националната библиотека на Румъния, Националната библиотека на Сърбия, Националната и университетска библиотека в Загреб, Хърватия и Националната библиотека "Джурдже Църноевич", Черна гора. Проектът е спечелен от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Шестте национални библиотеки ще подготвят съвместна изложба, която ще представи бита и традициите на народите с изображения на националните носии, елементи от облеклото и др. Дейностите по проекта включват преглед на фондовете, избор на изображения за изложбата, описание, дигитализация, организиране на физическа и дигитална изложба, официално откриване и дискусионен панел.

Изложбата "Богатство от цветове и традиции" ще бъде открита на 9 ноември 2022 г. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в присъствието на представители от библиотеките, участващи в проекта, чуждестранните мисии в България, специалисти по етнография и фолклор, академичните среди и библиотечни служители.Изложбата ще има свой електронен аналог в разширен вариант и ще бъде достъпна онлайн.