Откриване на преобразеното детското отделение #Светулка в многопрофилната болница в Силистра
Секция: Здраве
12 Август 2022 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриване на преобразеното детското отделение #Светулка в многопрофилната болница в Силистра То е втората светулка в мрачните условия за детско здравеопазване в България. Първата е в болницата в Айтос.

/КРОСС/  Със завеждащата отделението д-р Чумпалова избрахме за откриването светла дата 15 август 2022 г. - Голяма Богородица, понеделник, от 11.00 часа.Ще ви покажем новото оборудвано цветно и дружелюбно отделение с интензивен сектор, манипулационна и 10 стаи за пациенти от различните възрасти, приемен кабинет и просторна чакалня. Както и досега, Фондация „За доброто" създава среда, която намалява стреса на детето-пациент и на семейство му и болницата на прилича на болница.

През отделението преминават по около 120 деца всеки месец.Ремонтът на педиатрията, започнал в началото на годината, беше на път да се превърне в сага. Детското отделение кандидатства за #Светулка и в средата на март го посетихме за пръв път. Препоръчахме съществени промени, сред които създаването на чакалня, смяна на цветовете на подовата настилка, организирането на пространствата в болничните стаи, обособяване на кухненски кът. Оказа се, че цялостният ремонт е започнал без проект.

В партньорство с Ротари клуб Триадица - София, оборудвахме новото пространство за лечение на децата с веноскоп, 2 пациентски монитора и преносим ехограф с принтер. Фондацията купи 3 инфузионни помпи, 3 болнични инхалатора, медицинска кушетка за манипулационната. Добавихме 7 хладилника, 7 кани за топла вода, 3 микровълнови фурни за всяка детска болнична стая. Дарихме 20 легла с медицински матраци и още 6 медицински матрака за наличните детски кошари плюс шкафчета за лични вещи.

Към леглата естествено осигурихме и 20 комплекта бельо за големите легла и 6 комплекта за бебешките. Създадохме уют в стаите с детски маси и столчета, кътове за игра със стенни играчки според възрастта на децата-пациенти. Във всяка стая има щори, кухненски бокс, кът за хранене с падащ плот и столове за родителите. За чакалнята купихме две пациентски пейки и направихме кът за игра и забавление.

И така стигнахме до последната част от проекта - изрисуването на стените. По стените във всички стаи и във фоайето на отделението се появи джунгла с весели и цветни животни и растения. Защото, както българското детско здравеопазване най-сетне трябва да научи, лекарите лекуват тялото на детето, но трябва да се погрижат и за духовното му здраве. С отношение и със среда за лечение.Стойността на #Светулката в Силистра е приблизително 53 000 лв. Водещи проекта бяха художничката Поли Троянова, член на УС на Фондация „За доброто", и арх. Магдалена Славова.

Благодарим на всички дарители и доброволци.
Отделение #Светулка и д-р Чумпалова са готови за своите пациенти.