Министър Зарков и студентските съвети с конкретни действия за партньорство
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Август 2022 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Зарков и студентските съвети с конкретни действия за партньорство

/КРОСС/ В Международния ден на младежта, министърът на правосъдието Крум Зарков се срещна с Националното представителство на студентските съвети (НПСС).Представителите на студентите в България заявиха желание да бъде продължено доброто им партньорство с екипа на Министерство на правосъдието.
„Вратата ми за вас винаги ще е отворена", отвърна Зарков

По думите му предходното ръководство на министерството, начело с Надежда Йорданова, е свършило добра работа относно промените в Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право".

От НПСС заявиха, че при изработване на последните промени в наредбата, техните предложения са били взети предвид, но остават още въпроси, за които е нужно прецизиране.За пример дадоха ограничението от 3 явявания на изпит за придобиване на юридическа правоспособност, след което се губи правото за полагане на този най-важен изпит, изискуем за упражняването на редица професии.

Поставен бе и въпросът за невъзможността на студенти, без постоянен адрес в София, да могат да упражняват студентския си стаж в столицата, както и за необходимостта от организиране на летни академии с участието и на чужди преподаватели за обмяна на опит и идеи.В отговор на поставените теми министър Зарков заяви, че в кратки срокове ще сформира работна група за допълнение в наредбата за юридическото образование, в която ще покани за участие представители на студентските организации.

Той поздрави студентите за добре формулираните въпроси. „Ако и политиците изразяват така добре позициите си, щяхме да сме по-напреднали", коментира с усмивка Зарков.В края на срещата правосъдният министър получи покана от студентите да участва в откриването на Националните летни студентски игри „Летен Университет", които ще се проведат от 4 до 9 септември тази година.