Президентът: Междусистемната газова връзка между България и Гърция е от огромно значение
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Междусистемната газова връзка между България и Гърция е от огромно значение

/КРОСС/ Междусистемната газова връзка между България и Гърция е проект от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но и за постигане на реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за България и за страните от Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс" и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа - „Ай Си Джи Би".

Изясняването на реалното състояние на проекта и необходимите действия за неговото максимално бързо и ефективно завършване, бяха във фокуса на разговора. В срещата участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Държавният глава открои важността на проекта за гарантиране на стабилното икономическо развитие на България, както и в подкрепа на европейската политика за укрепване на независимостта и сигурността в доставките на енергоносители. „С президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис винаги сме имали консенсус за значимостта на този проект и единомислие за неговото своевременно изграждане", подчерта Румен Радев. По думите на президента значимостта на този проект в условия на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и на растящи цени, само ще нараства в бъдеще и България ще подкрепи усилията за неговото пускане в редовна експлоатация възможно най-скоро.

Затова държавният глава изрази надежда останалите довършителни дейности по газовата връзка, сред които интеграцията на системата за управление и контрол и строително-монтажните работи за неговата  безопасна експлоатация, да бъдат приключени в съответствие с националното и европейското законодателство и при пълна мобилизация, както на строителя „Авакс" и на възложителя „Ай Си Джи Би", така и с подкрепата на българското правителство.

Антонис Митзалис, собственик на „Авакс", увери, че от фирмата осъзнават колко важен е този проект за България и региона и работят усилено, за да го приключат успешно. По думите му фирмата е направила разчет във времето и строителните работи ще бъдат завършени по най-експедитивен начин в първите седмици на септември. Митзалис заяви, че дружеството ще осигури двугодишен гаранционен период, в който ще се извършва и поддръжката на интерконектора.

Проектът е на финалната права, заяви от своя страна Теодора Георгиева -изпълнителен директор на фирмата възложител на строежа „Ай Си Джи Би". "Очакваме обектът да ни бъде предаден от строителя готов за експлоатация, в унисон с всички изисквания в законодателството в България", заяви тя. По думите й основните дейности са изпълнени, но има съпътстващи работи, които са задължителни, преди проектът да бъде въведен в експлоатация.