Здравният министър:Проблемите са в администрирането и в натрупаните задължения
Секция: Здраве
13 Август 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравният министър:Проблемите са в администрирането и  в натрупаните задължения

/КРОСС/ Д-р Асен Меджидиев заяви пред БНТ, че има плюсове от това, че идва от предната линия, работил е дълго време като председател на Столичната колегия на Лекарския съюз, така че има поглед върху системата и върху проблемите. „Пробойните - ако ги разглеждаме като пробойни, трябва да е изтекло абсолютно всичко. А ние все пак имаме здравеопазване, имаме лекари-специалисти по нищо не отстъпващи на лекарите в цяла Европа и света. Проблемите са в администрирането, в натрупаните задължения, имаме липса на кадри, особено в малките населени места."

Болезнен въпрос от години е диспропорцията в заплащането на лекарските специалисти и административния персонал в лечебните заведения, обясни Меджидиев. „Проблемът с остойностяването на лекарския труд се поставя многократно, но досега не е имало воля да се администрира и да се създаде като наредба. Повишаването на доходите е друг механизъм, който беше направен от предишното правителство, но ако така повишаваме доходите - аз не съм против, имам най-голямото желание всеки да получава максимален доход, но трябва да се съобразим с уменията на различните лечебни заведения. С остойностяването на лекарския труд няма да допуснем такова нещо."

Трябва да се направят корекции в определени документи, да се избере Надзорен съвет на НЗОК, за да се определят параметрите, за да може да се върнат парите на медицинския персонал с пациенти с ковид, обясни Меджидиев.