Китайска компания за електрически батерии строи завод в Унгария
Секция: Технологии
13 Август 2022 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайска компания за електрически батерии строи завод в Унгария

/КРОСС/ Китайската компания "Кънтемпъръри амперекс текнолъджи" (Contemporary Amperex Technology - CATL) ще инвестира 7,34 милиарда евро (7,54 милиарда долара) в строителството на завод в Унгария. Това съобщи днес най-големият производител в света на батерии за електрически превозни средства, цитиран от световните агенции.

Заводът с капацитет от 100 гигаватчаса в Дебрецен, Източна Унгария, ще е най-големият инвестиционен проект в страната, посочиха унгарски високопоставени лица.

Това ще бъде вторият завод на китайската компания в Европа след този, който тя вече има в Германия.

Германският автомобилостроител "Мерцедес - Бенц" (Mercedes-Benz) обяви, че ще стане "първият и най-голям клиент" на новия завод.

Високопоставено лице от "Мерцедес-Бенц", Маркус Шафер, определи завода като "нов важен етап за развитието на електрическите автомобили на компанията с ключовите й партньори". Той подчерта, че заводът ще произвежда въглеродно неутрални батерии за германския автомобилостроител. 

Строителството на завода ще започне тази година след одобрението на акционерите, съобщи в комюнике "Кънтемпъръри амперекс текнолъджи".

Той ще бъде разположен върху площ от 221 хектара в промишлен комплекс и ще снабдява и други европейски автомобилостроители, потвърди китайската компания. 

Другите клиенти на "Кънтемпъръри амперекс текнолъджи" освен "Мерцедес - Бенц" са Бе Ем Ве (BMW), "Стелантис" (Stellantis) и "Фолксваген" (Volkswagen).

"Няма съмнение, че заводът ни в Дебрецен ще ни позволи да засилим конкурентното си предимство, да отговорим по-добре на търсенето на европейските ни клиенти, да ускорим прехода към електрическа мобилност в Европа", заявява в комюникето шефът на китайския гигант Робин Цзен.

Източник:БТА