"Роснефт" предупреди, че има опасност от повишаване на цените на горивата в Германия
Секция: Русия
13 Август 2022 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Роснефт" предупреди, че има опасност от повишаване на цените на горивата в Германия

/КРОСС/ Руската петролна компания "Роснефт" предупреди, че производството на рафинерията ѝ в Бранденбург може да спадне драстично заради предстоящото спиране на вноса на петрол от Русия, предаде ДПА.

Ако рафинерията Пе Це Ка в Швет започне да бъде снабдявана с петрол не по нефтопровода "Дружба", а по други пътища, тя ще заработи с едва половината от капацитета си, заяви най-голямата петролна компания в Русия според агенция Интерфакс.

Подобно намаляване на производството ще причини загуби в размер до 300 милиона евро годишно, което ще има вторичен ефект върху данъчните плащания към германския бюджет.

При такъв развой следва да се очаква и повишение на цените на горивата в цяла Германия, заяви компанията.

"Роснефт" съобщи, че изпробва алтернативни пътища за снабдяване, но добави, че доставянето на петрол с танкери от САЩ през Росток ще излезе с 30 процента по-скъпо от тръбопроводния петрол.

През май ЕС наложи забрана за вноса на руски нефт, една от поредицата стъпки, предприети за прекратяване на войната в Украйна. Тогава беше направено изключение за страни като Унгария и Словакия, които не могат да се справят без тръбопровода "Дружба".

Германският икономически министър Роберт Хабек в момента търси алтернативни източници на петрол за рафинерията в Швет.