Добри Митрев: Диверсификацията не е да спрем един източник на газ, а да имаме пълната палитра от възможности
Секция: Интервюта
13 Август 2022 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добри Митрев: Диверсификацията не е да спрем един източник на газ, а да имаме пълната палитра от възможности

/КРОСС/ Ако има недостиг на природен газ и той не достига до предприятия, за които е основна суровина, те явно ще трябва да спрат или да намалят производството и вероятно много хора ще отидат на борсата. Това заяви пред БНТ председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

По думите му всички фирми имат затруднения с цената на газа. От БСК са направили справки за досегашното потребление на членовете си и прогнозното потребление до март догодина. По думите на Добри Митрев числата са огромни и ако се умножат по цените на природния газ, стават ужасяващи, а бизнесът трудно може да ги пренесе в крайните цени на продуктите си.

Митрев заяви, че природният газ в момента е 4 пъти по-скъп от същия период миналата година. Въпросът с компенсациите за бизнеса още седи, но по-важния въпрос е откъде ще дойдат.

"Имаме действащ договор за доставка на тръбен газ, имаме действащ договор с азерите и се надяваме много скоро инетрконекторът да заработи и да имаме по-поносима цена. В момента се провеждат търгове за втечнен газ - това е дивесрификация. Диверсификацията не е да спрем един източник и да го заменим с друг, а значи да имаме пълната палитра от възможности", категоричен бе Добри Митрев.

Инфлацията ни и сега е 16%, а ако тези цени се пренесат в стоките и услугите, потреблението ще бъде свито, само по-богатите ще могат да си позволяват някои неща, ще седим и на студено, и на тъмно, за съжаление, ще се стигне до намаляване и спиране на производства, смята председателят на БСК.

Той обясни и защо Камарата реагира толкова остро на проведения от "Булгаргаз" търг за покупка на природен газ за септември.

"Притеснява ни, че началната обявена цена на TTF индекса е с 5 евро надолу. А при всички положения, след като индексираме TTF с 5 евро надолу цената за месец септември ще бъде по-висока от тази, която КЕВР днес обяви за месец август - около 300 лв. Според моите прогнози тя няма да бъде по-малко от 340 -350 лв . цена на пиродния газ, който всъщност закупихме вчера".