Панаир на солта се провежда днес в Бургас
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Август 2022 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Панаир на солта се провежда днес в Бургас

/КРОСС/ В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се намира крайморското Атанасовско езеро. На 12 август 1980 г. дългото близо 9 км. езеро е обявено за национален резерват, с цел опазване и съхранение на  редките видове птици, които го обитават. Днес северната част е поддържан резерват, южната - защитена местност, а цялата площ на езерото и земеделските земи около него са обявени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията. 

Тази година събитието е на 13 август от 16 часа, а специален акцент ще бъде поставен върху зелената сол - най-новият продукт от лагуната. От какво се произвежда тя, защо е "сол без сол", на какво се дължи силно зеленият й цвят - това са само част от въпросите, на които посетителите ще получат отговори на соленото събитие.

Водата на езерото е характерна със своята соленост от от 20 до 27,5%, поради което соленодобивът като производство от мястото води началото си от 1906 година. На панаира ще бъдат показани още занаятчийски шоколад с морска сол от езерото, козметика с натурални продукти и разбира се различните видове сол, които се добиват от мястото.