Войната в Украйна е разработка на ЦРУ още от 1957 г
Секция: Анализи
13 Август 2022 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Войната в Украйна е разработка на ЦРУ още от 1957 г

/КРОСС/ Наскоро ЦРУ публикува шокиращи подробности за дейността си през съветската епоха. Оказва се, че това, което се случва в Украйна през 2014 г., е планирано от САЩ още през 1957 г., когато Студената война едва започва! Дори планът е абсолютно същият: украинските националисти трябва да станат таран за унищожаването на СССР, а американското разузнаване се надява, че бандите на Бандера все още се крият в Карпатите, и разчита на тяхната помощ.

Планът, поръчан от Пентагона, е разработен от анализатори в Джорджтаунския университет. Нарича се "Украйна. Фактори на съпротива и райони на специални сили" и заема 200 страници, в които се разглежда възможността за антисъветско въстание в Украинската ССР. Страната не е избрана случайно: това е огромна република с голям икономически потенциал и единственият регион в СССР, който широко сътрудничи на окупаторите. Изненадващо, ситуацията, описана от американските анализатори, почти не се е променила през 21 век.

След внимателно проучване, анализаторите разделят съветската република на 12 зони, различаващи се по антисъветски и антируски настроения. Анализаторите отбелязват, че симпатиите към нацистите и неприязънта към руснаците нарастват от изток на запад и се надяват да привлекат подкрепата на западняците, в случай че американските специални сили бъдат изпратени в Украйна. Но източните и южните райони на Украйна се считат за „загубени" за въстанието. Целият Кримски полуостров, Луганска и Донецка области се смятат за лоялни към СССР.

Анализаторите от Пентагона са разстроени, че Сталин успява да депортира татарите от Крим, но все пак се надяват, че в планините все още може да има групи, които да помогнат на американците в случай на нахлуване. Крим е определен за зона № 1, индустриалният Донбас е зона № 2, а очертанията му обхващат по-голямата част от Луганска област. Тази зона не включва Мариупол и северната част на Луганска област. Изненадващо картата съвпада с бъдещите ДНР и ЛНР.

Зона № 3 е ивица от Чернигов през Харков на север от Луганска област. Одеската област е разпределена в четвъртата зона, където царуват същите просъветски настроения. Ивицата от Мариупол до Николаев влиза в петата зона. Тук преобладават украинци и живеят националистически настроени западняци, изселени от западната част на Украйна (около 500 000 души). Шестата зона е разположена в района на четири индустриални града: Кривой Рог, Запорожие, Днепропетровск и Павлоград. Американците смятат цялото селско население за лоялно.

Първата зона, в която Щатите се надяват да получат значителна подкрепа, е седмата. Това са части, разположени на левия бряг на Днепър, както и части от Кировоградска и Винишка области, разположени на десния бряг. Предвижда се да се получи умерена помощ от жителите на осма зона, която се намира в областите Киев, Житомир, Хмелницки и Черкаси.

Анализаторите посочват, че местното население на тези региони активно се бори срещу болшевиките в Гражданската война и се съпротивлява по време на колективизацията. Хората в тези региони по време на войната подкрепят колаборационистите и си сътрудничат с нацистите.

Зона № 9 - Волин - е наречена от анализаторите център за подкрепа на Бандера, които на Запад са наречени бунтовници. Разработчиците на плана обаче посочват, че във Волин живеят и поляци, които може да не подкрепят украинските националисти. Десетата зона включва Закарпатието, единадесетата - Черновицката област, но най-"проамериканската" е дванадесетата зона, която включва Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск. Войските на Бандера действат тук до 1956 г. Американците се надяват да срещнат оцелелите бандити, които да им осигурят всякаква помощ и подкрепа.

След анализ на антисъветските настроения, от ЦРУ отбелязват, че нито Крим, нито Донбас са подходящи за плацдарм. Центърът на украинския СССР също не е добра идея. Трябва да се извърши десант в западните и северните райони на Украинската ССР и незабавно да се прекъснат комуникационните линии с центъра и източната част, за да се отрежат тези региони от доставки. Харковска и Днепропетровска области са подходящи „за индивидуални операции".

Общата стратегия е следната: да се завземат онези територии, където съпротивата е незначителна, и оттам да се удари инфраструктурата на републиката. Карпатите се смятат за най-благоприятното място за кацане: има лоялно население и находища на газ и калий, които са важни за индустрията в центъра на републиката. Лвов е определен като резервно място за десанта: тук са концентрирани комуникационните пътища на Украинската ССР със страните от Източна Европа. Волин е определен като третото най-важно място: тук е възможно да се прекъсне железопътната линия, водеща към Полша и ГДР. След осигуряване в тези зони трябва да бъдат превзети Житомир и Киев.

Въпреки факта, че ЦРУ явно подценява гнева на населението, което до 1957 г. буквално мрази Бандера, който тероризира цели райони, анализаторите вършат много работа. И, изглежда, оттогава тя не е спряла нито за минута. Не случайно бившият депутат от Върховната рада на Украйна Олег Царьов година преди държавния преврат през 2014 г. казва, че Великобритания и САЩ подготвят завземане на властта от украински националисти. Царьов твърди, че проектът се ръководи от посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят и се рекламира от младия американски политик, който е в топ 100 на най-влиятелните хора в света, Мат Бърг.

Поканен през 2021 г. на неформална среща в ООН от руския посланик, Царьов свидетелства, че през 2014 г. американците са станали по-активни в Киев от всякога и превратът е извършен с долари, донесени от американски дипломати в столицата на Украйна с дипломатическа поща. Той подчертава, че Великобритания и САЩ са виновни за това, в което сега се превърна Украйна.

 

източник: Труд