Министър Димитров: Запазването на 9% ДДС за ресторантьорите е мярка срещу сивата икономика
Секция: Туризъм
13 Август 2022 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Димитров: Запазването на 9% ДДС за ресторантьорите е мярка срещу сивата икономика

/КРОСС/ По време на работното си посещение по Черноморието служебният министър д-р Илин Димитров изрази становище, че запазването на ниската ставка от 9 процента ДДС за ресторантьорите е начин да бъдат повишени заплатите в туризма. По думите му те са ниски от много време и за да бъдат повишени, е необходимо да се предприемат мерки срещу сивата икономика.

"9-те процента ДДС за ресторантьорите е точно такава мярка - тя бори сивата икономика и помага на ресторантите да излязат на светло. Така че запазването й в дългосрочен план е ключово."

С тези думи министърът на туризма д-р Илин Димитров коментира публикуваните данни на Националния статистически институт за наетите лица и средната работна заплата за второто тримесечие на 2022 година, според които най-ниска е средната брутна месечна заплата в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

По време на работното си посещение по Северното Черноморие служебният министър на туризма посети района на свлачището в близост до плаж „Моби Дик" между Албена и Балчик, което разруши плажен ресторант и затрупа двамата му наематели. Заедно с областния управител на Област Добрич - Здравко Здравков те отидоха до мястото, за да се запознаят на място със ситуацията и с предприетите мерки.

„Свлачището е факт. За щастие, то не е довело до жертви. Пострадалите, както разбрах, са стабилни и им пожелавам бързо оздравяване," каза министър Димитров. „Спряно е движението на автомобили, надявам се да не продължава дълго процесът. Доколкото разбрах от областния управител, работи се по отстраняването на последиците и се надявам в най-бързи срокове районът да бъде преведен в нормален вид", допълни министър Илин Димитров.

Свлачището не е на територията на курортния комплекс Албена, не застрашава живота на плажуващите и не образува дискомфорт, тъй като не е навлязло на територията на плажа, подчерта министърът.

"Свлачищата със сигурност са неприятен феномен. Те са много - това са особеностите на нашата плажна ивица. Но те изискват сериозен финансов ресурс и планиране и не мисля, че това може да се получи в тези три месеца на служебното правителство. Факт е обаче, че за да имаме качествен туризъм, трябва да имаме добре укрепен и благоустроен бряг", каза министър Димитров.

По думите му за отстраняването им се иска сериозен финансов ресурс и планиране, което не може да се случи в краткия хоризонт на служебното правителство. Но е факт, че за да имаме качествен туризъм, трябва да имаме укрепен и благоустроен бряг, обобщи министър Димитров.