Полиовирус е открит в отпадъчните води в Ню Йорк
Секция: Здраве
13 Август 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полиовирус е открит в отпадъчните води в Ню Йорк

/КРОСС/ Вирусът, който причинява полиомиелит, е открит в отпадъчните води в Ню Йорк, което е знак, че болестта, която се смяташе за изчезнала в САЩ, незабелязано се разпространява сред неваксинираните срещу нея, съобщи Асошиейтед прес, като цитира здравните власти.

Наличието на полиовируса в канализацията на града навежда на мисълта за разпространението му в района, казаха здравните власти.

Откриването на вируса буди тревога, но не е изненада, каза здравният инспектор на щата д-р Мари Басет.

"Рискът за нюйоркчани е реален, но защитата е проста - ваксинирайте се срещу полиомиелит", каза здравният инспектор на град Ню Йорк д-р Ашуин Васан в изявление. "След като детският паралич циркулира в нашите общности, няма нищо по-важно от това да ваксинираме децата си, за да ги защитим от вируса. И ако не сте ваксиниран възрастен или сте непълно ваксиниран, моля, вземете решение да се ваксинирате. Полиомиелитът е напълно възможно да бъде избегнат и появата му отново трябва да е призив към всички нас да действаме".
Преди дни британските здравни власти съобщиха, че има данни за разпространение на вируса в Лондон, макар да не са открити случаи на заболели хора. В сряда властите предложиха бустерни дози от ваксината срещу полиомиелит на децата на възраст от 1 г. до 9 г. в Лондон.

В Ню Йорк един човек бе парализиран преди няколко седмици от полиомиелит в окръг Рокланд. Проби от отпадъчните води от Рокланд и окръг Ориндж през юни показаха следи от вируса.

Повечето заразени хора не проявяват симптоми на болестта в продължение на дни, дори седмици. Ваксина срещу болестта съществува от 1955 г.