Илияна Йотова: Тези избори трябва да са сблъсък на решения за България
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2022 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Тези избори трябва да са сблъсък на решения за България

/КРОСС/ Нека тези избори да са сблъсък на решения за България. В ситуация на кризи много трудно се правят дългосрочни планове и се излагат пред хората дългосрочни визии. Има шанс това да се случи. Това каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в предаването „Седмицата" на Дарик радио.

Промяната и дълбоката трансформация на българското общество трябва да продължи, а политическите сили трябва да са направили изводите си от последните 7 месеца управление, посочи тя.

Газовата криза ще е част от предизборната кампания на всички политически сили, смята Йотова.

Тя коментира и срещата на Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща газовата връзка с Гърция и ръководството на проектната компания, възложител на строежа. Гръцката строителна компания е уверила, че в началото на септември строителните работи ще бъдат довършени, така че от 1 октомври да може да потече азерски газ.

Според нея Европа е трябвало да намери общо решение за газовата криза, каквито са били и първоначалните заявки. Това обаче не се е случило. „Ако всяка една страна в ЕС върви сама в този много сложен проблем, резултатите няма да са добри. Трябва да се върви към общи решения и действия, а България трябва да бъде един от най-силните гласове в тази посока", заяви Илияна Йотова.

Според нея кабинетът „Петков" е действал прибързано с решението за пълно отказване от доставките на руски газ. „Създадохме буквално една истерия, една лъжовна картина, че ще получаваме газ няколко пъти по-евтино, а се оказа точно обратното. Оставиха страната неподготвена за тези цени. Грешката на правителството е, че не подготви страната за това, което следваше, а просто създаде едни неверни очаквания", коментира вицепрезидентът.

На този етап по думите й не се очертава сериозна предизборна коалиция.

Служебният кабинет не проявява реваншизъм спрямо предишното управление, категорична бе Илияна Йотова. „Много ми е мъчно, когато в момента тематиката и проблемите около БСП са съсредоточени върху уволнения и назначения. Това ми прилича на бюро по труда, така че аз няма да вляза в тази реторика", коментира тя.

Войната с президентската институция, която някои партии се опитват да водят с президента, по думите й показва, че няма с какво друго да излязат пред собствените си избиратели.