Китай отчете най-високия брой на заразени с КОВИД-19 от повече от три месеца
Секция: СВЯТ
14 Август 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай отчете най-високия брой на заразени с КОВИД-19 от повече от три месеца

/КРОСС/ Китай отчете най-високия брой на заразени с КОВИД-19 от повече от три месеца, като съобщи за над 2400 новозаразени в рамките на 24 часа, предаде ДПА, позовавайки се на Националната здравна комисия. Това е най-високият брой от 12 май. По информация от здравния орган една четвърт от заразените са безсимптомни.

Китай следва стратегия за нулев ковид и налага широкообхватни ограничения и масово тестване при откриването на огнище на заразата, отбелязва ДПА. Мерките успяха да задържат разпространението на вируса под контрол от втората половина на 2020 г. и позволиха на страната да се възстанови бързо. Но сега стратегията е поставена под огромен натиск от силно заразния вариант Омикрон. Редовните локдауни вредят на втората по големина икономика в света и в частност причиниха рязък спад във вътрешния туризъм.

Най-тежко е положението с разпространението на заразата на остров Хайнан. След като местните власти наредиха пълен локдаун там, десетки хиляди туристи се оказаха блокирани на китайския курортен остров, където в момента се отчита най-високият брой на инфектирани с коронавируса в страната.