Икономист:След септември цените ще се успокоят
Секция: Анализи
14 Август 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист:След септември цените ще се успокоят

/КРОСС/ Ръстът на заплатите изостава спрямо ръста на инфлацията за юни месец с около 3%. Това каза икономистът Стоян Панчев по Нова телевизия.

В България има субсидирана енергия за потребителите. „В същото време, ако ще се прави социална политика, тя трябва да е конкретно насочена към хората, които имат нужда", подчерта Панчев. Отстъпката от 25 стотинки на литър от масовите горива по думите му е в някаква степен регресивна мярка, смята той.

Нулевото ДДС върху хляба има ефект на намаляване на инфлацията, но цените на енергоносителите непрестанно вървят нагоре. „Ако се търси някакъв по-широк ефект, трябва намалението на ДДС да е за по-голяма част от потребителската кошница, не само за хляба", категоричен е Панчев.

Прогнозата му е, че след септември цените ще се успокоят. „Дори е възможно намаляване на ръста на цените, което не значи, че ще спаднат цените, просто темпът им на увеличаване ще е по-малък. Това е заради т.нар. базов ефект и настъпващата рецесия. Темпът на влошаване на финансовото състояние на средностатистическия българин ще се забави", смята икономистът.

Лошата прогноза обаче е, че в по-дългосрочен план се очаква да има един десетгодишен период на завишена инфлация. „Ще има допълнително затваряне на бизнеси, загуба на работни места, допълнително изоставане на доходите, което ще накара политиците, и то основно в Западна Европа, в големите страни с големи централни банки, да пожелаят отново да се разпусне паричната политика, което ще доведе до нов скок на инфлацията. Когато много икономики достигнат едно ниво на задлъжнялост, повечето страни трябва да минат през някаква форма на технически фалит. Най-лесния начин е това да стане с дългосрочна инфлация", прогнозира той.