Това ли е енергийното бъдеще на Европа?
Секция: Технологии
14 Август 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Това ли е енергийното бъдеще на Европа?

/КРОСС/ През последните години вятърните електроцентрали се превърнаха в неизменна част от пейзажа на много райони от света - на сушата, по бреговете, в моретата и океаните. 

Общият дял на вятърната енергия в електроенергията, която е използвана в Европа към 13 август, е 9,3 процента. Това се равнява на 643 гигаватчаса (Gwh) възобновяема електроенергия, информира асоциацията "Уинд Юръп" (WindEurope), която насърчава използването на вятърна енергия на Стария континент

С най-голям дял на електроенергията от вятърни централи, използвана вчера в Европа, са Испания (28,9 процента), Португалия (16,2 на сто), Германия (11,9 процента) и Австрия (11,2 на сто). България през вчерашния ден не е сред 20-те страни с най-голям дял на вятърната енергия в общия енергиен микс, макар по-рано през седмицата да намери място в класация - към 10 август например страната ни беше на 16-то място със 7,2-процентов дял. У нас вятърна енергия се генерира изцяло от ветроенергийни централи, които са изградени на сушата, информира "Уинд Юръп".

В количествено изражение най-много електроенергия от вятърни паркове през предишното денонощие е произведена в Испания (186,5 гигаватчаса), Германия (136,86 Gwh), Франция (67,1 гигаватчаса) и Великобритания (43,3 Gwh).

Нови офшорни вятърни централи в Европа 

Ветроенергийните централи на сушата генерират по-голяма част от произведената от вятър електроенергия, но делът на офшорните вятърни паркове в Европа постепенно се увеличава.

Източник:БТА