Българин постави световен рекорд - плува в продължение на 71 часа
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Август 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин постави световен рекорд - плува в продължение на 71 часа

/КРОСС/ Българин постави нов световен рекорд за плуване без прекъсване в продължение на 71 часа. Това е 27-годишният Теодор Цветков от Русе. Популярният с благотворителните си каузи спортист вече е част от Книгата на рекордите Гинес, след като преплува 10 километра с една ръка.

Теодор имаше намерение да остане 72 часа във водите на езерото в Лесопарка "Липник", но заради лошото време лекарите решиха да излезе час по-рано. Въпреки това той подобри досегашното постижение от 68 часа.

Теодор сподели по БНТ, че първите 7 часа и последните две нощи са били най-трудни за него, но благодарение на добрата си подготовка и на екипа си е успял да преодолее това изпитание. "Бяха няколко момента, където замръзнах, по-скоро спазми получих от свръхнатоварването", заяви Теодор Цветков.

Приятелите му от клуба по кану-каяк са били непрекъснато с лодките до него. "Бяхме 5-6 човека каякарите, сменяхме се отвреме навреме, но той надъхва всички нас, както и ние него", допълни Мартин Церик.

"През цялото време се държа добре, имахме няколко моменти, в които всички се уплашихме за него, но успяхме да ги преодолеем", добави Венцислав Коев.

Проливният дъжд, който се изля в последните 4 часа от плувния маратон, не позволи на Теодор да остане по-дълго във водата. "Тогава е абсолютно забранено - по време на гръмотевична буря, каквато се изви тук, да има хора във воден басейн, защото те стават обект на светкавици и може да има фатален завършек. Той направи 71 часа, което е уникално", заяви д-р Христо Метев, специалист по белодробни заболявания.

"Доказах, че невъзможното е само дума и всичко може да стане възможно. Постигнахме го, мисля още на 68-мия час, успяхме да го подобрим, но най-важната цел никога не са били рекордите, винаги е било да вдъхновяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за следващите поколения", каза още Теодор Цветков.

Докато се възстанови, Теодор остава под лекарско наблюдение. А след това ще преследва поредната си цел – да преплува Черно море от Одеса до Бургас.