"Роскосмос" показа за пръв път макет на руската орбитална станция
Секция: Технологии
15 Август 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Роскосмос" показа за пръв път макет на руската орбитална станция

/КРОСС/ Ракетно-космическата корпорация "Енергия" (част от Роскосмос) за първи път показва макет на перспективна руска орбитална станция на форума "Армия-2022", съобщава ТАСС.

Макетът показва станцията непосредствено на втория етап. Той предполага в орбита да бъдат не само базовите, научните и енергийните, възловите и шлюзовите модули, но и целевите, производствените модули, както и платформата за обслужване. Макетът показва и скачения космически кораб „Орел“, както и корабите „Союз“ и „Прогрес“.

През юли ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов на среща с руския президент Владимир Путин заяви, че е взето решение за изтегляне на Русия от Международната космическа станция след 2024 г., като всички задължения към партньорите ще бъдат изпълнени. Той отбеляза, че до момента, в който Руската федерация се оттегли от проекта за МКС, ще започне формирането на руската орбитална станция (РОС).

Форумът "Армия-2022" се открива официално на 15 август и ще продължи до 21 август. В рамките му се предвижда да се проведат 289 мероприятия в подмосковния парк „Патриот“, на полигона „Алабино“, на летището в Кубинка, както и във всички военни окръзи и Северния флот, в повече от 30 региона на Русия. Във форума ще участват военни делегации от 72 държави.