НСИ и ББР ще си партнират в изследвания за финансирането на малките и средни предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
15 Август 2022 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ и ББР ще си партнират в изследвания за финансирането на малките и средни предприятия

/КРОСС/ Българска банка за развитие (ББР) подписа с Националния статистически институт (НСИ) споразумение за сътрудничество при провеждането на проучвания и обработката на данни, свързани с банковото финансиране на малките и средни предприятия в страната.

 НСИ ще спомогне в анализа на търсенето на възможности за финансиране за „зелен“ преход и въвеждането на ESG стратегии (екология, социалното развитие и фирмено управление) в предприятията.

 Сътрудничеството предвижда също съвместни публични прояви, обучения, конкурси с фокус върху инвестиционната активност със социален, „зелен“ и икономически компонент.

НСИ ще предоставя на ББР информация от свои статистически изследвания, включени в Националната статистическа програма, като може да подпомогне провеждането на проучвания и анализи на ББР.

Съвместната работа ще подобри структурирането на нови гаранционни и кредитни продукти, насочени към отделни пазарни ниши, с които банката да подпомогне целево нуждаещите се компании, както и да мобилизира ресурс в области като устойчиви бизнес модели, засилване на експорта и конкурентоспособността на малките и средните предприятия и други.