Пострадали в катастрофи с тежкотоварни автомобили търсят справедливост
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2022 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пострадали в катастрофи с тежкотоварни автомобили търсят справедливост

/КРОСС/ Защо тази година се оказа една от най-трагичните за хората по пътищата на страната? Този въпрос си задават жертви на катастрофи от последните дни и месеци. Разказваме за едни хора, които ни потърсиха с идеята да дадат гласност на техните истории, които не са видели бял свят. Става въпрос за доста тежки инциденти. Общото при тези истории е, че участват тежкотоварни автомобили.

И двете катастрофи са от Плевенско. В първата потърпевш е Стилиян Любенов от село Рибен. На 4 юли на пътя Русе-София автомобилът му с 4 души вътре е ударен от тир. Шофьорът не камиона не е могъл да обясни защо е навлязъл в неговото платно.

„При разминаване софийски тир ми навлезе в платното. Аз отбивам вдясно колата, той се дърпа обратно, но ме удря с ремаркето“, разказва Стилян Любенов.

Младият мъж, който бил с детето си и бременна в осмият месец жена, е най-тежко пострадал.

„Имах фрактура на глезена. Направиха ми операция. Баща ми беше със счупени ребра“, споделя мъжът.

На косъм от смъртта се оказва и семейството на Мирослава Стоянова от плевенско село Глава. С мъжа й и двете деца се връщат от море на 11 август. Пътуват по пътя Русе – Плевен, когато тир ги изтласква от платното.

„Усети се, че ни е закачил, зави надясно и удря друга кола отпред, заби я в мантинелата и продължи, без да намали. Не спря, за да види има ли пострадали“, разказа жената.

От тира все още няма следа. Проблемът с чуждестранни тирове и автобуси най-ясно е изразен във великотърновското село Поликраище, откъдето минава целият трансконтинентален трафик между Истанбул и Букурещ.

Първоначално, за честите инциденти в Поликраище беше обвинена лошата пътна настилка, но поставени камери за наблюдение показват друго. Видеа, направени преди няколко дни в селото, показват шофьори, превишаващи позволената скорост. След множеството сигнали, от АПИ и общината сложиха изкуствени неравности. Кога глоби от стационарни и подвижни камери ще бъдат връчвани на чужди граждани по българските митници още в същия ден, както е в съседните ни страни? От години МВР няма еднозначен и категоричен отговор.