Шефът на ООН отива в Украйна, среща се със Зеленски и Ердоган в Лвов
Секция: СВЯТ
17 Август 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на ООН отива в Украйна, среща се със Зеленски и Ердоган в Лвов

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне в четвъртък в Украйна с украинския президент Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес, цитирайки говорителя на световната организация Стефан Дюжарик.

Тристранната среща ще се състои в град Лвов, Западна Украйна, по покана на Зеленски. В петък Гутериш ще посети Одеса.

На връщане към Ню Йорк генералният секретар на ООН ще направи визита и в Турция - в събота ще посети съвместния координационен център в Истанбул за мониторинг на износа на зърно през Черно море.

Срещата в Лвов ще позволи да се обсъди реализацията на сключеното през юли в Истанбул международно споразумение, позволило износа на зърно от Украйна, в което Турция е ключово звено, добави говорителят на ООН. "Ще бъдат повдигнати редица въпроси ... като необходимостта от политическо уреждане на конфликта. Нямам никакво съмнение, че ще бъдат засегнати и въпросът за Запорожката АЕЦ и други въпроси", каза Дюжарик и допълни, че е предвидена и двустранна среща между Зеленски и Гутериш.

Одеса е едно от пристанищата, включени в споразумението за износ на украинско зърно и други хранителни продукти през Черно море.