Инж. Кремен Георгиев: Смяната на ръководството на "Булгаргаз" е оправдана
Секция: ИКОНОМИКА
17 Август 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инж. Кремен Георгиев: Смяната на ръководството на "Булгаргаз" е оправдана

/КРОСС/ По принцип работа на „Булгаргаз“ е да осигури доставките на газ, но това не изглежда да се е случило, тъй като постоянно говорим за липса на количества за месеците октомври, ноември, декември и т.н., което означава несвършена работа. В този смисъл смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е оправдана. Това каза инж. Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, в предаването „Денят започва“ по БНТ. Той изрази предположение, че старият екип не си е свършил работата, както трябва.

Топлофикациите подават заявления с искане за цени към 1 юли всяка година. В този период нормативната уредба е предвидила промяна на цените един път, ако параметрите, заложени в първоначалните прогнозни цени, не се случат, както е сега, обясни Георгиев. „Възможно е те да бъдат актуализирани от 1 януари, тъй като цената на газа вече е три пъти по-висока от заложеното в цените на топлофикациите. По процедура КЕВР трябва служебно да промени цените“, заяви той.

Повишението на цените на топлинната енергия обаче не е единственият вариант за оцеляване на топлофикационните дружества. Възможна е компенсация, каквато имаше до май, но това може да стане от работещ парламент и правителство, подчерта Георгиев. Тогава няма да има промяна в цената или тя би била несъществена, допълни той.

„Топлофикация София“ ще продължи да трупа задължения, заяви Георгиев.