Русия е разположила хиперзвукови ракети в Калининград
Секция: Русия
19 Август 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия е разположила хиперзвукови ракети в Калининград

/КРОСС/ Руската армия каза днес, че е разположила в Калининградска област военни самолети, въоръжени с хиперзвукови ракети, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че три изтребителя "МиГ-31" с хиперзвукови ракети "Кинжал" са пристигнали във военновъздушната база "Чкаловск" в разположения на Балтийско море руски ексклав. Според ведомството този ход е част от "допълнителни мерки за стратегическо възпиране". То каза, че изтребителите ще бъдат поставени в денонощен режим на готовност.

Видеозапис, публикуван от министерството, показа как самолетите пристигат в базата, но без да носят ракетите, които явно са доставени отделно.

Според руската армия "Кинжал" има обсег от 2000 километра и лети със скорост 10 пъти по-голяма от тази на звука, което я прави трудна за прехващане. Русия е използвала тези оръжия за поразяване на цели в Украйна.

Разполагането на ракети "Кинжал" в Калининградска област на фона на военните действия на Русия в Украйна изглежда има за цел да изтъкне възможностите на руската армия да заплаши силите на НАТО. Регионът граничи с членуващите в алианса Полша и Литва, отбелязва АП.