Скок на цените на автомобилния пазар у нас
Секция: Автомобили
19 Август 2022 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скок на цените на автомобилния пазар у нас

/КРОСС/ Скок на цените на автомобилния пазар у нас. Заради липсата на внос на нови и на стари автомобили цените на употребяваните на пазара скочиха с над 50%, а за нова кола се чака близо година. Ще можем ли да си позволим автомобила, който искаме да караме.

Стефка Николов от няколко седмици оглежда шоурумите в страната, за да си избере нов семеен автомобил. Въпреки сериозното повишение на цените и дългото чакане за нова кола тя е твърдо решена да инвестира парите си в нов автомобил.

"Ние ползваме употребяван автомобил цялото семейство, все още се задържаме на употребяван автомобил, не искаме да ги продаваме. Гледаме тях да поддържаме с идеята човек да поразмисли и да поизчака. Наистина в България трябва да се концентрираме върху някакви по-нови технологии", споделя Стефка Николов, клиент.

Между 4 и 6 месеца средно е времето, в което трябва да се изчака, след поръчка на чисто нов автомобил, независимо от марката. Сред основните причини за дългото чакане е намаленото производство на автомобилните гиганти в световен мащаб и забавената търговия. Сборът на всички тези фактори влияе и на цените.

"Повишаването на материалите от всякакъв род и вид от метали до готови продукти чувствително нарасна. Повишаването на цената от 10, 15% за една година е доста чувствителна, но и доста сериозно затормозява нашите клиенти, а повишаването на горивата и въобще енергиите пък от друга страна довежда до още по-голямо натоварване на ползващите се", допълни Васил Новоселски, дилър на нови автомобили.

Забавеният внос влияе на цените и на употребяваните автомобили у нас. На един от най-големите пазари за коли в Дупница този автомобил само преди една година е струвал 5 хиляди лева, а цената му в момента е с 2 хиляди лева повече.

"Въобще коли няма. Това, което си е в оказиона, намалява и в един момент се изпразни. Това е като кладенец в пустинята, всеки черпи и пие вода от него, а той не се пълни. Това е бизнесът с употребявани автомобили в момента", каза още Георги Грозданов, търговец на употребявани автомобили.