Русия се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания
Секция: Русия
19 Август 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания

/КРОСС/ Русия рязко се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания, предава Ройтерс. Ако не се брои самият Китай, пред Москва са само Хонконг и Великобритания, според разпространените данни.

Преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари Русия изобщо не фигурираше в списъка на страните, използващи юани за международни разплащания. Но заради наложените финансови санкции, на руските банки и компании се наложи да потърсят алтернативни пътища към световните пазари, посочва Ройтерс.

По данни на системата за международни разплащания СУИФТ през юли руски институции са участвали в 4 на сто от международните разплащания в юани. Това е сериозен ръст спрямо регистрираните 1,42 на сто през юни и 0 процента през февруари.

Хонконг очаквано оглавява списъка със 73,8 на сто от трансакциите в юани, следван от Великобритания с 6,4 на сто.

Скокът на Русия в списъка говори в подкрепа на твърденията, че международните финансови санкции работят и съумяват да изтласкат страната от базираната на долара глобална банкова система. Същевременно обаче растат и опасенията, че това само ще сближи Москва и Пекин, които и без друго гледат в една политическа посока.

Междувременно Русия разработи собствена разплащателна система, подобна на СУИФТ, създаде специални сметки за все още несанкционираните банки и продължава да продава важни суровини, като петрола, на много страни по света, включително Китай, Индия и Турция.

 Последните данни на СУИФТ показват още, че рублата вече не е сред 20-те глобални валути, използвани за международни разплащания. През декември 2021 г. тя заемаше 16-то място с 0,3 на сто от общия обем. Очаквано тази класация се оглавява от американския долар, следван от еврото, британската лира и японската йена. Юанът заема пето място.