Сръбският президент Вучич: Ще продължа да се боря за справедливостта
Секция: СВЯТ
19 Август 2022 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сръбският президент Вучич: Ще продължа да се боря за справедливостта

/КРОСС/ Президентът на Сърбия Александър Вучич се обърна към обществеността чрез профила си в Instagram след срещата с Албин Курти в Брюксел със съобщението, че досега няма положителни новини по отношение на преговорите, но все пак се надява, че ще има новини в следващите дни, съобщава Danas.

„Скъпи граждани на Сърбия, труден ден е зад нас. Беше тежък ден за всички граждани на Сърбия, за цялата ни страна. Не мога да кажа, че е приключила успешно, но се въздържам от други коментари, защото се надявам и искам да вярвам, че е възможно по чудо да се стигне до компромисно решение в следващите дни“, каза още Вучич.

„Ще продължа да се боря за мир и стабилност, преди да се обърна. Ще се върна в следващите 48 часа с всички факти. Нямам търпение да се върна в нашата Сърбия“, добави Вучич.

По-рано днес директорът на правителствената служба за Косово и Метохия Петър Петкович каза, че никой от сръбската делегация няма да говори днес в Брюксел: „Важно е, че се борихме за мир, за стабилност, за компромисни решения и затова президентът Александър Вучич ще остане известно време в Брюксел. Утре той ще се обърне към обществеността, това ще бъде едно от най-важните му публични обръщения.“

Споразумение между Белград и Прищина не е постигнато, но историята не свършва дотук, съобщи днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел след среща с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти в Брюксел и каза, че "това не е момент за увеличаване на напрежението, а за търсене на решение и решаване на въпроси, които са на масата от дълго време".

„Международната общност не иска да вижда нови напрежения в предстоящия период и двете страни ще носят пълната отговорност за всяка ескалация на място“, предупреди Борел след тристранните преговори в Брюксел.