120 танцьори се качват на сцената на „Пирин фолк“
Секция: КУЛТУРА
19 Август 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
120 танцьори се качват на сцената на „Пирин фолк“

/КРОСС/ Организаторите на юбилейното 30-то издание на най-обичания конкурс за македонска песен „Пирин фолк” подготвят много изненади за вярната си публика. 120 са танцьорите, които подготвят хореографиите, които ще покажат на сцената на Летния театър в Сандански. Така, освен красиви песни, фестивалът отново ще предложи и богата танцова програма - невероятен спектакъл, който да докосне очите и сърцата на зрителите.

Организаторите от Фен Фолк ТВ и Община Сандански отново се доверяват на местни танцови състави, ансамбли, школи и формации. Идеята е резултат от желанието им да осигурят възможност за изява на местните танцьори, а отличното им представяне през последните две години на сцената в Летния театър превърна тази идея в неформална традиция.

Общо пет формации от месеци работят усилено по подготовката на хореографиите за трите фестивални вечери на „Пирин Фолк“ 2022, който ще се проведе на 26, 27 и 28 август. Красивите танцови миниатюри, които екипите подготвят, съвсем не са единствената изненада. Такава обещават и специалните гост-изпълнители, част от които ще представят свои нови песни за пръв път именно на „Пирин Фолк“ 2022 – като подарък за публиката по повод 30-я юбилей на фестивала.

„Пирин Фолк“ расте, отива в други измерения със своя 30-годишен юбилей, благодарение на него се развива и македонската песен. И е хубаво, че всичко това се случва именно тук, в България“, казва Володя Стоянов–Войводата - един от гост-изпълнителите, който обещава да разкаже нови и красиви истории с песен.

За юбилейното издание на фестивала като гост-изпълнители на сцената в Летния театър ще се качат също Глория, Георги Гоцев, Илия Луков, Севдалина и Валентин Спасови, Невена Цонева, Васко Лазаров, Лия, Ива и Велислава Костадинови, Наум Петрески и Зуица Лазова от Северна

Конкурсната програма започва на 26 август, когато ще се проведе Детският Пирин Фолк. На следващия ден ще е конкурсът за изпълнителско изкуство, а на 28 август – Конкурсът за авторска македонска песен.

Между другото вече стартира и гласуването онлайн като почитателите на македонската песен могат да подкрепят своя фаворит за Награда на зрителите в Конкурса за нова авторска песен на македонска основа в 30-ото юбилейно издание на „Пирин Фолк“ Сандански 2022. Всички 15 песни, които ще се съревновават за призовите места във фестивала, вече могат да бъдат чути и оценени от зрителите в ефира на Фен Фолк ТВ, а който иска може да гласува и чрез есемес.