Опасно горещо време днес и в събота
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2022 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасно горещо време днес и в събота

/КРОСС/ Предупреждение за опасно горещо време е обявено днес в почти цялата страна.

Очакванията са за максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието - между 27° и 31°. В следобедните часове ще се задържи предимно слънчево, със слаб до умерен североизточен вятър.

Предупреждение за опасно горещо време остава в сила в по-голямата част от страната и в събота, но максималните температури ще бъдат с градус - два по-ниски, в сравнение с днес, между 32° и 37°, в София - около 32°. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Ще бъде предимно слънчево, но след обяд над западните райони на места ще превали и прегърми.

По Черноморието, където ще духа бриз, ще се задържи предимно слънчево с максимални температури в повечето райони между 29° и 31°. Вълнението на морето ще остане слабо - около 1 - 2 бала, а температурата на морската вода е 26 - 27°.

Слънчево ще бъде сутринта и в планините, но в следобедните часове над масивите от Западна България ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност и до вечерта на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен, предимно югоизточен вятър.

Горещо и слънчево ще бъде и утре в източните и южните райони от Балканите. В останалата част от полуострова ще бъде с проливни валежи и гръмотевични бури. Причината - студен атмосферен фронт, който ще окаже влияние на времето и у нас.

През нощта срещу неделя и в неделя в много райони от Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. В източните райони от страната, където слаби превалявания са възможни само на отделни места, ще остане горещо, но в западните температурите съществено ще се понижат. В началото на новата седмица захлаждане се очаква и в Източна България, но валежи и гръмотевици ще има отново главно в останалата част от страната.